de Kunstwerker

Hoe deze Nederlandse kunstenaar wereldwijde faam kreeg

Hoe zet je als kunstenaar een succesvol bedrijf op? Lees hier hoe deze Nederlandse kunstenaar het is gelukt.

Het is voor kunstenaars niet eenvoudig om boven de massa uit te komen. Toch is het deze Nederlandse kunstenaar uit Rotterdam gelukt om van zijn passie zijn werk te maken – hij is erin geslaagd zijn kunst wereldwijd te verkopen. En dat al jaren. Lees hier hoe hij het voor elkaar heeft gekregen.

Het is nog vroeg in de ochtend als we Ronald Hunter bij zijn studio annex galerie ontmoeten. Deze succesvolle Nederlandse kunstenaar / Rotterdamse ondernemer heeft niet veel tijd, maar wil wel graag met ons een bakkie doen voor zijn dag begint. 

Zijn verhaal brengt ons terug naar een tiental jaar geleden, als Ronald nog werkzaam is als interieur adviseur en grafisch ontwerper. Hij zocht al langer naar een manier om zijn verschillende interesses samen te brengen in een online product, en kwam na een aantal omzwervingen bij kunst uit. 

Ronald, hoe ben je bij kunst terecht gekomen?

Ik was jarenlang grafisch ontwerper en had altijd de wens om een ​​product te maken dat ik online kon verkopen. Ik heb gekeken naar meubels, accessoires, kleding, zelfs een ondergoed lijn. Achteraf gezien grappig, omdat ik al die tijd heb geschilderd, maar het is nooit bij me opgekomen dat ik daar een winstgevend bedrijf van kon maken. Na een tijdje begon ik de kans in te zien, en hoewel sommigen zouden zeggen dat ik gek was, besloot ik mijn kunst te verkopen. 

Voor Ronald staat vanaf het begin transparantie voorop: duidelijke prijzen, overzichtelijke collectie, en korte lijntjes. Hij verkoopt zijn kunst al jaren direct aan zijn klanten, zonder tussenkomst van galerie. Hierdoor kan hij de prijzen scherp houden, en de kwaliteit van verzending waarborgen. Ook  kwam hij er al snel achter dat het marketen van zijn product bijna net zo belangrijk is als het product zelf. 

Hierbij is de online reputatie cruciaal. Door steeds de hoogste kwaliteit te waarborgen, en het werk zo duidelijk mogelijk met goede fotografie aanbieden, oogst Ronald al jaren uitstekende reviews op de verschillende platforms waar hij op verkoopt. 

Tot slot, heb je nog een tip voor aspirant-kunstenaars?

Bouw een naam en een goede reputatie op. Iedereen kan alles zien, dus zorg ervoor dat je je beloften nakomt en eerlijk bent over wat je verkoopt. Verkoop je kunst voor een redelijke prijs. Ik zie vaak kunstenaars hun werk verkopen voor meer dan € 1000 maar hebben nog geen naam voor zichzelf gemaakt. Ik geloof sterk dat je die eerst moet opbouwen, je begint klein en je werkt naar boven. En het allerbelangrijkste, geef niet op waar je in gelooft! Het kan enkele jaren duren voordat je de aandacht van kopers trekt.

De Kunstwerker

57 comments