de Kunstwerker
Andy Warhol

Wie is Andy Warhol?

Andy Warhol

Andy Warhol, de grootmeester van de pop art begon zijn carrière in de reclamewereld. In de beginjaren hield hij zich vooral bezig met het ontwerpen van platenhoezen, kerstkaarten en weerkaarten voor de televisie. In 1959 exposeerde hij voor de eerste keer zijn tekeningen van Truman Capote in een galerie in New York.

Daarna volgden er nog meer exposities met tekeningen, totdat begin jaren zestig popart opkwam, en hij het roer omsloeg. En dat is achteraf gezien een gouden zet geweest. Door deze nieuwe stroming met een nieuwe manier van denken en produceren, werd hij hierdoor een van de grootste en bekendste kunstenaars tot op de dag van vandaag.

Andy Warhol Zeefdrukken

Andy Warhol in “The Factory”

In 1962 begon Warhol te experimenteren met zeefdrukken en hij was meteen gefascineerd door deze druktechniek. Zijn unieke tekeningen en schilderkunst werden minder belangrijk; het ging nu om het eindeloze herhalen van dezelfde afbeelding. Door deze methode ontstond er massaproductie van zijn kunst, wat in die tijd revolutionair was. Er werd zelfs “The Factory” opgezet, een kunstatelier in New York waar werknemers van Warhol in hoog tempo zijn werk (re)produceerde. Bekende zeefdrukken van Elvis, Michael Jackson, Elizabeth Taylor tot aan Muhammed Ali kwamen hier tot stand. De jaren 60 werden zo de hoogtijdagen van Warhol. Werk wat hij toen gemaakt heeft is nu nog steeds ongekend populair. Zo werd bijvoorbeeld het portret ‘Eight Elvises’ in 2008 verkocht voor ongeveer 100 miljoen euro.

“But being famous isn’t all that important.
If I weren’t famous, I wouldn’t have been shot for being Andy Warhol.
Maybe I would have been shot for being in the army, or maybe I would be a fat school teacher.
How do you ever know.”

Andy Warhol

Marilyn

Warhol maakte zijn eerste schilderij van Marilyn Monroe kort nadat ze op 5 augustus 1962 stierf. Het werk bestond uit totaal 50 afbeeldingen van haar, 25 links, 25 rechts met allemaal dezelfde foto als uitgangspunt. Het werk aan de linkerkant reflecteerde haar openbare en publieke leven, het was kleurrijk, vrolijk, vol glamour en is het werk dat we nu allemaal kennen in verschillende kleuren en varianten. Het werk rechts was zwart wit, grauw en stelde haar privé leven voor. Het tweeluik kwam tot stand toen kunstverzamelaars Burton en Emily Tremaine het werk zagen en voorstelden om ze samen te presenteren, waarop Warhol reageerde met ‘gee whiz yes!’.

Lemon Marilyn

Door het zeefdrukproces kon Warhol (of zijn assistenten) hetzelfde beeld keer op keer reproduceren, met behulp van meerdere kleuren. Zo zijn er vele Marilyn’s verkocht door de jaren heen voor grote bedragen. In 2007 ging ‘Lemon Marilyn’ onder de hamer voor 28 miljoen dollar, de verkoper kocht het werk in 1962 voor 250 dollar. Dat bleek dus een mooie investering te zijn. De kleurrijke prints van Marilyn zijn ondertussen wereldberoemd en tot op de dag van vandaag een inspiratie voor vele andere kunstenaars.

Een Andy Warhol zeefdruk kopen?

De originele zeefdrukken van Andy zelf zijn onbetaalbaar, en bovendien zeldzaam. Sunday B. Morning is een bedrijf dat de echte negatieven voor de zeefdruk platen van o.a. Marilyn heeft verworven in de jaren 60. Zij maken de zeefdrukken niet alleen op precies dezelfde manier en met dezelfde technieken na, maar ook met dezelfde kleurcodes als het werk uit de jaren 60. Tot slot heeft iedere zeefdruk heeft aan de achterkant de stempels “Published by Sunday B. Morning” en “fill in your own signature“, wat vermoedelijk relateert aan het gedachtengoed van de “fifteen minutes of fame” van Warhol.

Toevallig kan je de zeefdrukken kopen bij Roxier Art Gallery in Rotterdam.


Louise & Andy

Andy Warhol was ook vrienden met Louise Bourgeois. Toevallig hebben we over haar ook een blog geschreven. Haar stijl is flink wat anders dan die van Andy.

De Kunstwerker