de Kunstwerker
welke kunst kleuren passen het best bij jou?

Welke kleur kunst past het best bij jou?

Kunst kleuren

In een serie blogs bieden we hulp bij het kiezen van kunst. Kunst en interieur zijn in onze ogen onlosmakelijk met elkaar verbonden. In dit blog gaan we dieper in op het gebruik van kleuren in kunst en wat dit kan betekenen voor je interieur.

Kunst bekeken vanuit kleur

Kleurentheorie is een kunst op zich – er zijn weinig dingen belangrijker in kunst dan het gebruik van kleur. Met behulp van een kleurenwiel, (ontwikkeld door Sir Isaac Newton in 1666), krijg je een goed overzicht over hoe je kleur kunt gebruiken en combineren.
Het kleurenwiel bestaat uit primaire (rood, geel, blauw) en secundaire kleuren (groen, paars, oranje), plus tertiaire kleuren, gemaakt door primaire en secundaire kleuren te combineren.

Het biedt een logische overzicht en laat zien welke kleuren bij elkaar passen en welke tegenover elkaar staan. Dit kan je helpen bij het maken van kleur keuzes voor je interieur en natuurlijk voor het kiezen van een kleur bij je volgende kunstaankoop!

Koele Kleuren

Koude en koele kleuren bestaan ​​uit groen, blauw en paars en zijn het rustiger alternatief voor pittige warme kleuren. Ze staan voor de natuur, de nacht en zorgen voor een algemeen gevoel van rust en ontspanning.

Groen

Groen staat voor groei, natuur, planten en een nieuw begin. Het weerspiegelt vrede en harmonie en geeft een gevoel van optimisme en tevredenheid. Ook is de kleur groen ideaal om bijvoorbeeld in de keuken of woonkamer de natuur naar binnen te halen.

Blauw

Blauw is wereldwijd de meest populaire kleur in kunst, interieur en kleding. Helderblauw is tijdloos, zorgt voor rust en ontspanning. Donkerblauw gaat meer over de nacht, kracht en luxe. Het is de meest veilige kleur die in elke kamer van je huis zal passen.

Paars

Paars symboliseert rijkdom en creativiteit. Donker paars is perfect om thuis een gevoel van luxe te creëren, terwijl we bij lichtere paars de lente en romantiek associëren. Het is een kleur die niet snel als hoofdkleur word gekozen voor zowel een interieur als in een schilderij, maar vaker in combinatie met blauw of roze word gebruikt.

Warme kleuren

Warme kleuren zijn rood, oranje, geel en elke combinatie daarvan. Deze kleuren zijn over het algemeen stimulerend en geven passie, warmte en levendigheid weer. Ideaal dus als je in je interieur geluk en enthousiasme wilt uitstralen.

Rood

Rood is een krachtige kleur, zijn bekendste kenmerk staat voor liefde en passie. Maar veel mensen zullen het ook associëren met gevaar, woede, macht en vuur. Het licht daarbij erg aan de tint rood die word gebruikt. Rood zorgt ook voor energie, en dus zeer geschikt voor mensen die een oppepper nodig hebben, bijvoorbeeld in de werkkamer of slaapkamer. Mooie kleuren rood voor in je huis en kunst zijn koraalrood of wijnrood. Deze zijn wat minder heftig en aanwezig, maar geven toch veel warmte.

Oranje

Oranje brengt levendigheid en energie in een ruimte. In Nederland is oranje natuurlijk een extra speciale kleur en doet oranje ons altijd denken aan het koningshuis en voetbal. Fel oranje worden ook geassocieerd met fruit, en dus ook met gezondheid en vitaliteit, wat staat voor verandering, beweging en positiviteit. Meer doffe en pastel tinten oranje geven evenwicht, denk bijvoorbeeld aan terra tinten, deze worden geassocieerd met de aarde en de herfst.

Geel

Geel staat voor hoop, zonneschijn en een stralende dag. Daarom is de kleur een mooie match voor een kamer waar je je dag begint, denk bijvoorbeeld aan de eetkamer of keuken. Omdat geel de creativiteit en concentratie bevordert, kun je deze kleur ook perfect als accent in de werkkamer te gebruiken. Donker gele tinten worden vaak geassocieerd met goud en oudheden, waardoor er een gevoel van luxe en status ontstaat.


Zie je een schilderij dat je zou willen hebben? Dan hebben we goed nieuws, want ze zijn allemaal hier te koop via kunstgalerie Roxier! Maak ook eens kennis met de kunstenaar Ronald Hunter.

De Kunstwerker