de Kunstwerker
Welk formaat schilderij past in je interieur.

Welk formaat schilderij past in je interieur.

Staan, liggend of een vierkant schilderij?

Ben je nog niet zeker over het geschikte formaat schilderij of oriëntatie (horizontaal, verticaal of vierkant)? Het klinkt als een open deur: een schilderij komt het best tot zijn recht als het op de juiste plek hangt. Toch zie je wel eens dat een nieuw schilderij op een te ruime muur terecht komt, of niet zo goed past in de hoek die ervoor gekozen is.

In dit blog laten we zien waar je op moet letten bij het kiezen van de oriëntatie van een schilderij. Bovendien onthullen we de formule voor het berekenen van het formaat voor een schilderij.

Het juiste schilderij op de juiste plaats

Een algemene regel is dat bij een hoge, smalle muur je het beste een verticaal schilderij kunt ophangen. Zoek je iets voor een lange muur of een schilderij boven een bank, bed of tafel, ga dan voor een horizontaal schilderij. Een vierkant schilderij werkt het beste op een vierkante muur of boven een vierkant object zoals een openhaard. Kijk naar de vorm van de muur of de lege ruimte waar het schilderij komt te hangen en selecteer het kunstwerk wat hierbij past. Door dezelfde vormen te gebruiken creëer je rust in de ruimte en zal het schilderij het meeste tot zijn recht komen.

Bereken het formaat voor een schilderij

Het kiezen van de juiste maat van een schilderij is belangrijk. Elke situatie is anders, maar een algemene regel is dat een kunstwerk ongeveer de helft tot driekwart van de lege ruimte mag vullen. Een simpele rekensom die je hierbij kunt gebruiken is de breedte/hoogte van je vrije muur x 0,57. Is de lege ruimte bijvoorbeeld 1,5 meter hoog en 2,5 meter breed? Doe dan 1,5 x 0,57 voor de hoogte en 2,5 x 0,57 voor de lengte. Een ideaal formaat voor deze ruimte zal dan rond de 80 x 140 zijn.

Ter illustratie drie voorbeelden hieronder. Neon Pop Art Lines is geplaatst boven een dressoir. De middelste laat het ideale formaat zien.

Horizontaal Schilderij

Boven de bank is een perfecte plek voor een horizontaal kunstwerk. Maar een kunstwerk wat te klein is, valt in het niets en een schilderij dat te groot is maakt de kamer druk en kleiner. Dus voor welke maat ga je? Zorg ervoor dat het schilderij minimaal 2/3e van de breedte van bank is en maximaal de gehele breedte van de bank. Is je bank 230cm breed, kies dan voor een werk met een minimale lengte van 150cm.

De 2/3rde regel geldt ook voor boven het bed. Een slaapkamer is meestal rustig ingericht met subtiele kleuren, daardoor kun je echt knallen met een schilderij. Ga voor werken van minimaal 120 cm breed voor in je slaapkamer.

Verticaal Schilderij

Op een smalle muur in bijvoorbeeld een gang of trappenhuis werkt een verticaal schilderij het beste. Houd hier aan alle zijde minimaal 40 cm vrij. Is de ruimte klein en krap? Kies dan niet voor een groot schilderij, want een groot schilderij is het mooist om te bekijken van een afstand, zodat je het helemaal in je op kan nemen.

Wil je iets ophangen op een grote lege muur zonder ankerpunt en je kan een schilderij niet uitlijnen met een bank of tafel? Dan raden we aan om een werk van minimaal 80 cm hoog te kiezen. Zorg ook voor minimaal 40 cm leegte aan alle kanten rondom het schilderij; deze ‘lucht’ rondom het werk zorgt ervoor dat het niet te krap oogt.

Een schilderij ophangen

Als je een schilderij hebt gevonden in het ideale formaat, hoef je hem alleen nog maar op te hangen! Een tip is om het midden van het schilderij op ooghoogte te hangen. Op die manier wordt je blik automatisch naar het schilderij getrokken en wordt je kunst een echte eyecatcher.
Door de kleuren van je schilderij af te stemmen met andere objecten in de kamer wordt de kamer een geheel. Met woondecoratie objecten zoals kussens op de bank, een mooie vaas, kaarsen of een vloerkleed kun je makkelijk een gevoel van eenheid creëren.


Heb je jou droom schilderij gevonden maar is het niet de juiste maat? Er zijn kunstenaars die schilderijen op maat kunnen maken, bijvoorbeeld kunstenaar Ronald Hunter. Benieuwd naar andere kunstenaars, lees dan eens dit blog over Jeff Koons of Louise Bourgeois.

De Kunstwerker