de Kunstwerker

Jeff Koons

wie is jeff koons?
Wie is Jeff Koons

Jeff Koons is een beeldend kunstenaar geboren in Pennsylvania op 21 januari 1955. Hij studeerde aan het Maryland College of Art, die hij vervolgde met de school Art Institute in Chicago. Hierna werkte hij op een aandelenbeurs om zijn kunstwerken die hij toen maakte te kunnen betalen.
Later werd hij erg bekend en succesvol waardoor hij nu gezien word als de meest succesvolle levende kunstenaar tegenwoordig. Jeff Koons werkt met beelden waarin hij de thema’s banaliteit en verleiding veel bespreekt, zijn werk valt dan ook onder de stijl postmodernisme.

De kunstwerken van Koons worden ondertussen verkocht voor astronomische bedragen. ‘The Rabbit’ is voor 81 miljoen euro op een veiling verkocht en heeft hij het recordbedrag behaald van een verkocht kunstwerk van een levende kunstenaar. Andy Warhol is altijd een groot voorbeeld voor hem geweest, al helemaal de instelling dat zaken doen en kunst goed samen gaan. Jeff Koons heeft dan ook nu meerdere werknemers die zijn ideeën voor een kunstwerk volledig uitwerken naar wat hij wilt. Mijn vraag is dan alleen, kan je jezelf dan nog steeds kunstenaar noemen als je de kunst niet zelf maakt, maar alleen bedenkt.

De vraag wanneer is iets kunst, is een vraag die mij en waarschijnlijk vele andere vaak bezighoudt. Zo zei Stefanie Wierda een keer; ‘Iets wordt echt kunst als de maker er in slaagt de kijker te overtuigen van haar of zijn bedoeling achter het werk.‘ Dus is het dan ook echt nodig om het zelf te maken, of is het bedenken genoeg?

Wat maakt Jeff Koons

Zoals ik het net al een beetje benoemde is Jeff Koons een beeldend kunstenaar in de stijl postmodernisme, dat is het verwerken van kitscherige elementen in kunst. Hij bespreekt vaak de onderwerpen banaliteit en verleiding en maakt zichzelf erg beroemd en succesvol met deze kunstwerken. Het werk wat hij maakt kan best verschillen van elkaar, zo was zijn werk vroeger vooral gemaakt van ready mades die bestonden uit tl-buizen en huishoudelijke artikelen. Maar later maakte hij bijvoorbeeld roestvrij stalen dieren of objecten die op ballonnen lijken. Van de roestvrij stalen beelden zijn ook kleinere beeldjes in de verkoop die je gewoon zelf zou kunnen kopen. Het werk van Jeff Koons is in veel musea’s te zien, ook in Nederland. Zo is zijn werk te zien in het Groninger Museum in Groningen, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Rabbit

Het kunstwerk de ‘Rabbit’ is een van zijn bekende werken die je misschien al een keer voorbij hebt zien komen. Het beeld is gemaakt van roestvrij staal en lijkt op een ballon in de vorm van een konijn, hij is zowel schattig als indrukwekkend. Rabbit is in het groot voor gigantische bedragen verkocht, maar er zijn ook kleine varianten gemaakt, die voor iedereen beschikbaar zijn en jij zelf ook kunt kopen, bijvoorbeeld hier.

jeff koons

Het bijzondere aan het beeld is dat het als een soort spiegel werkt, je kijkt naar het kunstwerk, maar eigenlijk ook naar jezelf.

It has a lunar aspect, because it reflects. It is not interested in you, even though at the same time it is.

– Jeff Koons

Jeff Koons is een kunstenaar, ondanks dat hij niet alles zelf doet, dat is duidelijk. De vraag wanneer iets kunst is zal altijd een vraag blijven, omdat dat voor iedereen anders is.


Ben je benieuwd naar nog meer werken van Jeff Koons? Neem dan eens op deze site een kijkje! Benieuwd naar nog meer kunstenaars, lees dan eens dit blog over Louise Bourgeois.

De Kunstwerker