de Kunstwerker

Een schilderij kopen

Waar en hoe koop je een schilderij?

Als je overweegt om een schilderij te kopen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je bepalen wat voor soort schilderij je zoekt. Wil je een modern kunstwerk of juist een klassiek schilderij? Moet het schilderij groot of klein zijn? En welke kleuren moeten er in het schilderij verwerkt zijn?

Schilderij kopen woonkamer
“Once in yellow & blue” + “Boiling Bubbles Square XL”

Hoe bepaal je je budget voor het schilderij

Een andere belangrijke factor bij het kopen van een schilderij is het budget. Schilderijen kunnen variëren in prijs van enkele tientallen tot vele duizenden euro’s, afhankelijk van de kunstenaar, de grootte en de zeldzaamheid van het werk. Bedenk van tevoren wat je maximaal wilt uitgeven, zodat je gericht kunt zoeken naar schilderijen die binnen jouw budget passen.

Online kunst kopen of in een kunstgalerie?

Als je eenmaal weet wat voor soort schilderij je zoekt en wat je maximaal wilt uitgeven, is het tijd om te gaan zoeken. Er zijn verschillende manieren om een schilderij te kopen, bijvoorbeeld via een kunstgalerie, een veilinghuis of online via een kunstplatform. Het voordeel van het kopen van een schilderij via een galerie is dat je het werk in het echt kunt zien voordat je het koopt. Bij veilinghuizen en online platforms moet je het doen met foto’s en beschrijvingen van het schilderij.

schilderij kopen werktafel
“Mr Greenfield Blue Sky”

Hoe groot moet een schilderij zijn dat je koopt?

Als je een schilderij hebt gevonden dat je graag wilt kopen, is het belangrijk om goed te kijken naar de staat van het werk. Zijn er beschadigingen of verkleuringen zichtbaar? Is het schilderij ingelijst of moet je hier nog extra kosten voor maken? Als je het schilderij online koopt, is het ook belangrijk om te kijken naar de reputatie van de verkoper en of er recensies beschikbaar zijn van andere kopers.

Een schilderij ophangen

Tot slot is het belangrijk om te bedenken waar je het schilderij wilt ophangen. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt en dat het schilderij goed tot zijn recht komt op de plek waar je het wilt hangen.

Al met al is het kopen van een schilderij een persoonlijke keuze die goed doordacht moet worden. Door rekening te houden met bovenstaande factoren kun je een weloverwogen keuze maken en jarenlang genieten van je nieuwe aanwinst.

Schilderij kopen met veel kleuren
“Yellow panels”

Wil je meer weten over betaalbare kunst kopen, kijk dan op onze blog bij de Kunstwerker over betaalbare kunst kopen of naar schilderijkopen.com

De Kunstwerker