de Kunstwerker
Louise Bourgeois

Louise Bourgeois

Louise Bourgeois is een bekende kunstenares. Maar werd eigenlijk pas bekend toen ze al 70 jaar oud was, hoe kan dit? Ook staat haar werk vooral bekent dat het er allemaal heel duister uitziet. Wat inspireert haar eigenlijk tot het maken van deze kunstwerken?

Wie is Louise Bourgeois

Louise is een Franse kunstenares geboren op 11 december 1911 en overleden op 31 mei 2010. Voordat ze kunstenares was, studeerde ze wiskunde aan de universiteit in Frankrijk, toen haar moeder overleed stopte ze met haar opleiding en ging ze kunst studeren. In 1938 trouwde ze met haar Amerikaanse partner en samen verhuisde ze naar Amerika.

Waarom is ze pas zo laat bekend geworden?

Louise was al rond de 70 jaar toen ze eigenlijk pas eigenlijk echt bekend werd. Dit komt doordat ze maar heel weinig solo exposities had gehad, waardoor haar naam niet bekend was bij veel mensen. Maar in 1982 werd ze uitgenodigd om haar kunstwerken te laten zien bij het MoMA (Museum of Modern Art in New York). Dit gaf haar een flinke zet richting populariteit. Maar ze werd pas echt bekend toen ze werd uitgenodigd om de Verenigde Staten te representeren bij de Venice Biennale (een groot kunstmanifestatie). Hiermee trok ze alle ogen naar haar toe.

Wat inspireert Louise Bourgeois?

Louise zei dat ze zich vooral geïnspireerd voelde door haar kindertijd. Toen ze drie jaar oud was vertrok haar vader om te gaan vechten in de eerste wereld oorlog. Dit voelde voor haar als klein kind alsof ze werd achtergelaten door haar vader. Toen ze vijf jaar oud was werd haar moeder ziek en kwam er een gouvernante om voor haar te zorgen. Tien jaar later bleek dat dit de minnares van haar vader was, wat voelde als dubbel verraad omdat ze de gouvernante zo goed vertrouwde. Toen Louise twintig jaar oud was overleed haar moeder. Louise zei dat kunst haar hielp om haar traumatische ervaringen tegen te gaan. Kunst gaf haar kracht.

Werken van Louise

“Maman”

Maman is de grootste van alle spinnen die ze ooit heeft gemaakt. De spin is een ode aan haar moeder, die ook haar beste vriendin was. En zoals een spin was haar moeder een weefster en had ze de leiding van de werkplaats (Louise haar familie had een zaak in de tapijten restauratie). Net als spinnen was haar moeder heel slim. “Spinnen zijn vriendelijke aanwezigheden die muggen eten, we weten dat muggen ziektes verspreiden en zijn daardoor ongewild. Dus spinnen zijn behulpzaam en beschermend” aldus Louise.

“The spider is a repairer. If you bash into the web of a spider, she doesn’t get mad. She weaves and repairs it.”

Louise Bourgeois

“The Couple”

Bij het werk “The Couple” zie je hoe twee figuren worden overgenomen door het haar van het vrouwelijke figuur. Het werk hangt aan een enkele ijzeren draad om de fragiliteit van relaties te laten zien, ook draaien ze in een voor eeuwige staat om elkaar heen. Samen symboliseert de vorm van het koppel een anatoom correct hart. Dit werk laat de complexiteit van menselijke relaties zien.


Louise Bourgeois is een groot kunstenares. Hoe ze nooit haar passie heeft opgegeven is een symbool voor hoop en kracht. Want hoewel ze in de eerste zeventig jaar van haar leven geen bekendheid heeft gekregen, ze heeft het nooit opgegeven. Dit laat zien wat voor een ongelofelijke sterke vrouw dit wel niet was.


Wil je nog meer te weten komen over andere kunstenaars? Kijk dan hier voor onze andere blogs. Museum Voorlinden heeft ook een expositie van Louise Bourgeois gehouden, wil je daar meer informatie en foto’s van zien, kijk dan op deze site.

De Kunstwerker