de Kunstwerker
hoe herken je abstracte kunst

Wat is abstracte kunst?

Abstracte kunst is een vorm van beeldende kunst waarbij er geen herkenbare vormen worden afgebeeld

In de kunstwereld zijn er vele stromingen, van popart en avant-garde tot minimalisme en street art. Maar hoe kan je abstracte kunst identificeren? Dit artikel geeft een dieper inzicht aan de hand van diverse schilderijen. Het is kunst zonder een precieze weergave van de werkelijkheid. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van vormen, lijnen en kleuren om gevoelens en sferen te creëren. Dit geeft de vrijheid aan de toeschouwer om het kunstwerk op een persoonlijke manier te interpreteren. In tegenstelling tot figuratieve kunst, waarin iedereen hetzelfde herkent, juist heel persoonlijk.

abstracte kunst - grafische kunst
abstracte kunst – grafische kunst
Abstracte kunst - Landschap schilderij
Abstracte kunst – Landschap schilderij

De hoodkenmerken van abstracte kunst?

Abstracte kunst is een tijdloze stijl die niet snel verveelt. Het begon in de vroege 20e eeuw met Paul Cézanne, gevolgd door Mondriaan, Gauguin, Jackson Pollock en Mark Rothko. Er zijn verschillende stromingen. Geometrische kunst bestaat uit geometrische vormen, terwijl abstract expressionisme vooral draait om het uitdrukken van gevoelens zonder directe vormen of objecten. Kubisme kenmerkt zich door vereenvoudiging van beelden en semi abstracte kunst heeft nog wel herkenbare vormen, maar in een andere vorm dan de werkelijkheid. Als je geïnteresseerd bent in kunst, kun je deze schilderijen kopen via kunstgalerie Roxier en kennismaken met de kunstenaar Ronald Hunter.

abstracte kunst in woonkamer
abstracte kunst in woonkamer
Abstracte kunst in slaapkamer
Abstracte kunst in slaapkamer

Geometrisch abstracte kunst

Geometrisch abstracte kunst bestaat uit geometrische vormen zoals rechthoeken, vierkanten of driehoeken. Er wordt dus minder gewerkt met losse en open lijnen, maar meer met dichte vormen. Vaak zijn de vormen in een patroon aangebracht en wordt er veel met kleur geëxperimenteerd.

Abstract expressionisme is een kunststroming waarbij de kunstenaar zijn gevoelens uitdrukt zonder directe vormen en objecten te gebruiken. Abstract expressionisme schilderijen zijn vaak explosief, bestaan uit veel lagen en kleuren en kennen maar één wet: ‘er zijn geen wetten’.

Abstracte kunst - Grafisch
Abstracte kunst – Grafisch
Abstracte kunst grafische schilderij
Abstracte kunst grafische schilderij

Abstract expressionisme

Kubisme is een kunststroming waarbij het beeld vaak verwarrend is en uit kubussen, kegels en bollen bestaat. Het meest kenmerkende van het kubisme is de vereenvoudiging van alles.

Als de werkelijkheid niet helemaal wordt losgelaten, maar er nog herkenbare vormen te zien zijn, noemen we dit ‘abstraheren’. Bij een semi-abstract schilderij zullen er dus nog wel objecten of mensen te herkennen zijn, maar in een andere vorm.

Als je een schilderij ziet dat je interesseert, dan kun je het kopen via kunstgalerie Roxier. Maak ook eens kennis met de kunstenaar Ronald Hunter.

XL Abstract schilderij boven het dressoir
Abstracte schilderij boven tafel

Kubisme

Kenmerken van het kubisme zijn: vlak, collage, stilleven en een beeld uit verschillende standpunten of perspectieven. Het beeld is vaak verwarrend en bestaat uit kubussen, kegels en bollen. Maar het meest kenmerkende van het kubisme is de vereenvoudiging van alles. Kleur was daar in eerste instantie niet zo belangrijk bij, dat kwam pas later.

Abstract schilderij
Abstracte kunst in huis

Abstraheren / Semi Abstract

Als de werkelijk niet helemaal word losgelaten, maar er nog herkenbare vormen te zien zijn noemen we dit “abstraheren”. Bij een semi abstract schilderij zullen er dus wel nog objecten of mensen te herkennen zijn, maar in een andere vorm. Een bekend voorbeeld is van Piet Mondriaan, bij begon met het abstraheren van bomen en kwam uiteindelijk uit op de schilderijen waarvan de meeste mensen hem zullen kennen en waarin enkel lijnen en primaire kleuren te zien zijn. Hij zei zelf hierover: “Ik wil de waarheid zo dicht mogelijk benaderen en daarom alles abstraheren tot ik kom tot het fundament

Abstracte kunst boven de tafel
Abstracte kunst in huis

Als je een schilderij ziet dat je aanspreekt, dan is het goed om te weten dat ze allemaal te koop zijn via kunstgalerie Roxier! Bovendien kun je daar kennismaken met de kunstenaar Ronald Hunter.

De Kunstwerker