de Kunstwerker

BOB ROSS

Bob Ross is een van de meest belende tv schilders ooit. Maar waarom is het zo rust gevend om naar hem te kijken?

Kalmeren door kunst – Bob Ross is een van mijn meest favoriete schilders. Niet per se door de kunst die hij maakte, maar ook door de invloed die hij op mij heeft gehad. Die invloed heeft hij niet alleen op mij gehad maar op heel de wereld, van Amerika tot Japan iedereen kent Bob Ross. En dit komt allemaal door een van zijn beloftes die hij ooit heeft gemaakt, om nooit meer te schreeuwen.


Het leven van Bob Ross

Anette Kowalski en Bob Ross

Robert Norman Wieger ook wel bekent als Bob Ross is geboren in Daytona Beach, 29 oktober 1942. Hij is gestorven in New Smyrna Beach, 4 juli 1995 aan maligne lymfoom. Hij groeide op in Orlando, Florida waarna hij op zijn 18e bij de Amerikaanse luchtmacht ging. Hij heeft uiteindelijk 20 jaar voor de luchtmacht gewerkt. Terwijl hij bij de luchtmacht zat begon hij heel veel interesse te tonen in schilderijen, ook heeft hij tijdens zijn dienst wat geschilderd. Dit is ook de reden waarom hij nadat hij klaar was bij de luchtmacht verf cursussen is gaan volgen aan verschillende universiteiten. Ook heeft hij na het leger gezworen nooit meer te gillen. Wat er voor heeft gezorgd dat wij nu alleen maar de lieve zachtaardige Bob kennen. Na de diverse cursussen is hij zelf workshops gaan geven door het hele land. Hier werd hij ontdekt door Annette Kowalski wie hem verder heeft geholpen en hem uiteindelijk op tv heeft gekregen, waar zijn wereld beroemde show; The happines of painting begon.

Waarom is Bob Ross zo kalmerend?

Dit is iets wat ik mij al een hele lange tijd afvraag. Waarom luister ik naar Bob om inslaap te vallen? Dit zijn dingen die heel veel mensen zich afvragen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar het antwoord. Ik denk dat ik in ieder geval iets dichter bij het antwoord ben gekomen.

Wat ik het meest tegen kwam ging over zijn stem, dat snap ik compleet. Het is in mijn optiek ook een van de meest kalmerende dingen in Bob Ross zijn video’s. Wat ik ook veel tegen kwam was de manier waar op hij over de schilderijen vertelde. Veel mensen beschreven het als een reis waar jij in wordt mee genomen. Je word gewoon bijna opgenomen in de wereld die hij aan het schilderen is. Ook zegt hij dat er nooit fouten gemaakt kunnen worden alleen maar blije ongelukjes. Dit helpt veel mensen met de angst voor fouten maken waaronder. Bob Ross is sowieso iemand die veel mensen kijken als zij zich gestrest of angstig voelen. Hij helpt mij en zoveel andere mensen altijd weer te kalmeren. Ik wou dat ik hem daar persoonlijk voor zou kunnen bedanken, maar helaas kan dat niet. Vandaar dat ik dit heb geschreven als een soort van bedankje aan Bob Ross.

De Top 10 Bob Ross Video’s

Sunset Aglow
  1. A walk in the woods (season 01, episode 01)
  2. Happy accidents (season 11, episode 13)
  3. Sunset aglow (season 26, episode 12)
  4. Mystic moutain (season 20, episode 01)
  5. Mountain summit (season 13, episode 16)
  6. Shades of grey (season 02, episode 04)
  7. Northern lights (season 08, episode 13)
  8. Evening waterfall (season 12, episode 08)
  9. Cabin in the hollow (season 31, episode 05)
  10. Golden glow of morning (season 27, episode 13)

Voor meer info of foto’s over Bob Ross kan je naar zijn website gaan. Als je meer wil weten over ander kunstenaars, lees dan vooral een van onze andere blogs: zoals Choi Jeong Hwa .

De Kunstwerker