de Kunstwerker
Herman Brood

Herman Brood

Herman Brood, een erg bijzondere man waar veel over te vinden is. Sinds dat ik voor het eerst van Herman Brood hoorde, dacht ik dat hij alleen kunstenaar was, verder wist ik niet veel over hem. Dus toen ik mijn onderzoek begon kwam ik er al snel achter dat Herman veel meer in zijn leven gedaan heeft. In deze blog bespreek ik wie hij was en wat hij allemaal maakte.

Wie is Herman Brood

Herman Brood was een uitgesproken man met veel beroepen. Zo was hij een kunstschilder, Nederlandse zanger, pianist, acteur en auteur. Zijn volledige naam is Hermanus Brood, maar zijn bijnaam is Rock ’n’ roll junkie. Hij is geboren op 5 november 1946 in Zwolle. Ook heeft hij kinderen gekregen, 3 dochters (waaronder 1 pleegdochter) en een zoon. Zijn zoon is zijn eerste kind, hij was alleen heel jong toen hij hem kreeg. Hierdoor was hij in het begin van zijn zoon zijn leven niet veel aanwezig, omdat hijzelf zich te jong vond om vader te zijn. Nadat zijn eerste dochter Lola geboren was, was er geen interview waar hij het niet over haar had, hoe lief hij haar wel niet heeft en hoeveel hij van haar houd. Later kwam ook zijn pleegdochter erbij Brenda Brood. Toen eenmaal ook zijn derde dochter geboren werd Holly Mae, had hij het ook veel over haar. Er is een interview waar zij ook in voor komt en waar ze gewoon bij Herman zat, samen kijkend naar beelden die hij eerder genomen had.

Herman Brood

Herman heeft natuurlijk niet voor niets de bijnaam Rock ’n’ roll junkie. Hij was enorm verslaafd aan drugs, alcohol, gokken en vrouwen. Je kan wel zeggen dat hij constant onder invloed was. Thuis bij zijn gezin was hij ook niet veel, hij sliep vooral in zijn atelier. Hier had hij altijd een tv aanstaan zei hij, zodat als hij thuis zou komen er geluid was en hij zich niet alleen voelde. Herman was een man die een beetje volgens zijn eigen regels leefde en zijn eigen dingen deed. Zo is er ook een interview te zien van hem waar hij gewoon een winkel inloopt, iets uit de winkel pakt en weer de winkel uitloopt. Zonder te betalen dus, iets wat vele andere mensen niet snel doen aangezien het eigenlijk niet mag van de wet. Hij is een persoon die een bijzonder leven leidde. Misschien niet op een manier hoe vele andere dat doen, maar op zijn eigen manier.

Het werk van Herman Brood

Muziek

Herman maakte veel verschillende dingen, maar allemaal had het iets met creativiteit te maken. Zo maakte hij muziek, rock muziek, maar ook jazz. Hij heeft meerdere bandjes gehad en heeft een paar hits gehad. Zo vind ik zelf ‘Als je wint’ van Herman Brood en Henny Vrienten erg goed. Een video uit 1984 bij dit liedje is ook erg leuk om te kijken. ‘Saturday Night’ is een liedje die je misschien ook wel kent, dit is een hit geweest van Herman Brood & His Wild Romance. His Wild Romance was een van zijn bands. Het liedje ‘Saturday Night’ is het bekendste nummer van Herman.

Schilderijen
Herman Brood

Herman maakte ook schilderijen, dit is iets wat hij later bij zijn muziek is gaan doen. Deze schilderijen waren te koop in zijn atelier maar verkocht hij zelf vaak op straat. Ook ruilde hij ze in voor dingen die hij eigenlijk wilde kopen maar niet kon betalen. Hij vertelde zelf een keer dat een bordeel er vol mee stond. Zijn schilderijen maakte hij snel en zo uit de hand. Zijn doeken waren vaak erg groot en hij gebruikte soms de meest gekke producten. Zo heeft hij schilderijen gemaakt met koeienmest. Met felle kleuren maakt Herman zijn schilderijen. Hij gebruikte vooral spuitbussen en rollers om zijn werken te maken. De rollers zitten aan lange stokken en het canvas ligt op de grond.

Herman Brood

Bij Herman Brood is het in ieder geval geen geheim hoe hij zijn werken maakt en wat hij er precies mee doet. Er zijn een hoop interviews waar hij gewoon aan het werk is met een schilderij en je het hele proces kan zien. Misschien door het feit dat het niet al te moeilijk na te maken is, en je het hele proces op internet kunt zien, dat er zoveel namaak schilderijen zijn van hem. Zijn werk is tenslotte veel geld waard en het is een manier om je geld te kunnen verdienen, maar niet op de goede manier.

Verdere werken

Zoals ik eerder zei was Herman een hele artistieke man, want naast schilderen en muziek maken, schreef hij ook. Hij schreef veel gedichten en heeft ook boeken uitgebracht zoals: ‘Kwartjes Vallen Soms Jaren Later’. Op zaterdag 23 juni, twee weken voor zijn overlijden, werkte hij nog aan dit boek. Deze verzameling teksten is nu als literair statement uitgebracht.


Ik vind Herman een erg bijzondere man, een man die voor mijn gevoel moeilijk te vangen is in woorden. Dit komt denk ik doordat hij zo’n uitgesproken persoon is, iemand die je niet snel tegenkomt. Ik heb in ieder geval een hoop geleerd over hem en ook wat dingen van hem. Zie hier een van de bijzondere interviews over Herman Brood.

Ook heb ik een blog geschreven over Florentijn Hofman, die kan je hier lezen.

De Kunstwerker