de Kunstwerker
erwin olaf

Erwin Olaf

Een blog over Erwin Olaf, iemand waar ik al een tijdje fan van ben. Lees meer over hem, zijn werk en waar je hem kunt vinden.

Ik ben al een hele tijd fan van Erwin Olaf en vond dat het wel is tijd werd om een blog over hem te schrijven. Wat me aanspreekt in zijn werk is dat hij mensen wil choqueren, op een subtiele manier. Lees verder als je meer wilt weten over Erwin, zijn werk en waar je hem kunt vinden.

Wie is Erwin Olaf

Erwin Olaf is geboren in 1959, Hilversum. Olaf is een Nederlandse fotograaf die sinds de jaren 80 werkt in Amsterdam. Hij groeide op in Hilversum en ging naar de school voor journalistiek in Utrecht. Nadat hij was afgestudeerd had heeft hij zich even gericht op documentaire fotografie, maar zag al snel in dat hij geënsceneerde fotografie leuker vond. Geënsceneerde fotografie houdt in dat de gehele foto in scene gezet is, de fotograaf is als het ware ook een regisseur achter de schermen.

Wat doet Erwin Olaf

In de jaren tachtig wilde Olaf de mensen graag choqueren met zijn fotografie. Hij bracht dan ook 2 series uit, Sqaures en Chessmen. In deze Series portretteerde hij scenes van naakte bejaarden, mannen met erecties, kleine mensen en dikke, naakte vrouwen die vaak bondagekleding aan hadden. Hij werd hierdoor dan ook in het begin van zijn carrière- bekend om zijn gewaagde fotografie en stond hier bekend om.

Nu choqueert hij mensen nog toen hij bijvoorbeeld zijn fotomontage publiceerde in 2005 waar onder andere prinses Diana te zien was met een bloederige Mercedes Benz ster in haar arm. Olaf maakt ook rustigere portretten en foto’s zoals in maart 2018 toen hij de koning, Willen Alexander en zijn gezin gefotografeerd heeft.

Naast fotografie maakt Olaf ook videoclips, korte docu’s en filmpjes voor kinderen. De videoclips heeft hij voor al een hoop artiesten gemaakt, onder andere Karin Bloemen en Paul de Leeuw. Boeken schrijft hij ook nog, maar liefst dertien boeken staan ondertussen al op zijn naam en wie weet komen er nog meer.

Wat ik het liefst wil laten zien, is een perfecte wereld met een barst erin. Ik wil het beeld verleidelijk genoeg maken om mensen mijn verhalen in te trekken, en dan een klap uitdelen.

Erwin Olaf

Waar kan je Erwin Olaf vinden

Erwin Olaf is internationaal bekend, hierdoor kan je hem niet alleen in Nederland tegen komen maar ook in een hoop andere landen. Zo kan je zijn expositie’s zien in Nederland, maar ook in Frankrijk, New York, China en nog vele meer. In 2020 staat al een expositie gepland in Toronto, genaamd ‘Trilogy’.

Vind je Toronto nu toch iets te ver? Kijk dan vooral even op zijn website waar en wanneer hij nog meer allemaal te zien is! Ook zie je op zijn website meer werken en informatie over Erwin Olaf. https://www.erwinolaf.com/

Erwin Olaf

Lees ook mijn artikel over Daan Roosegaarde, een hedendaagse kunstenaar en nog heel veel meer.

De Kunstwerker

Volg ons op Instagram

Onze kunstgalerie in Rotterdam