de Kunstwerker

Daan Roosegaarde

De naam Daan Roosegaarde komt je vast bekend voor. Deze blog gaat over hem, wat hij maakt en meer boeiende onderwerpen.

De naam Daan Roosegaarde komt je vast bekend voor, hij is dan ook een beroemde Nederlandse kunstenaar, ontwerper, uitvinder en ondernemer. Hij is een hoop dus! Deze blog gaat over natuurlijk Daan, wie hij is, wat hem (en zijn team) bezighoudt, wat hij al heeft bereikt en een paar werken van hem.

Studio Roosegaarde

Studio Roosegaard is een sociaal designweb waar Daan Roosegaarde werkt als Nederlandse kunstenaar en uitvinder. Met zijn team, die uit ontwerpers en technici bestaat, maakt hij kunst die mens en technologie met elkaar verbinden. Hun nieuwe prioriteiten zijn schone lucht, schoon water, schone energie en schone ruimte’s. Gericht op deze onderwerpen maken ze werken die het dagelijks leven in stedelijke omgeving te verbeteren en om naar een mooi iets te kijken natuurlijk.

Bekende werken

Een van Daan zijn werken is het Van Gogh – Roosegaarde fietspad. Dit is een fietspad gebaseerd op de sterrennacht van van Gogh. Het fietspad is te zien in Eindhoven op een plek die van Gogh ook heeft vastgelegd in een van zijn schilderijen. Door fonkelende steentjes in de vloer gaat het fietspad s’ avonds oplichten, dit geeft een magisch gevoel aan vele mensen. Het licht van de steentjes is niet te fel gemaakt in verband met de dieren in de omgeving.

Ik wil een plek creëren die mensen als bijzonder ervaren, techniek gekoppeld aan beleving, dat is waar techno-poëzie voor mij staat.

Daan Roosegaarde
Waterlicht

Nog een werk van Daan Roosegaarde is het Waterlicht. Waterlicht is een combinatie van LED’s en lenzen die een steeds veranderende virtuele vloed creëren, beïnvloed door wind en regen. De Waterlicht-podcast deelt verhalen over de impact en het potentieel van water.

Prijzen

Daan Roosegaarde heeft al veel werken gewonnen. Zo heeft hij in 2009, maar ook 2012, de prijs Dutch Design Award gewonnen. De Dutch Design Awards zijn een serie prijzen die jaarlijks uitgereikt worden aan Nederlandse ontwerpers, dit als deel van de Dutch Design Week. Daarnaast wint hij in 2015 Talent van het jaar en 2016 Kunstenaar van het jaar, verder heeft hij nog 6 prijzen gewonnen de afgelopen jaren.

Wil je nou meer van Daan Roosegaarde zien? Kijk dan vooral even op zijn website; studioroosegaarde.net. Of zoek hem even op, dan krijg je ook een hoop te zien.


Lees ook mijn artikel over Erwin Olaf, een hedendaagse fotograaf met hele bijzondere foto’s.

De Kunstwerker

Volg ons op Instagram

Onze kunstgalerie in Rotterdam