de Kunstwerker
Art Rotterdam 2020

Art Rotterdam 2020

In deze blog bespreek ik Art Rotterdam 2020. Wat het is, wat er te zien valt en wat je allemaal kan doen.

Toen ik de afgelopen weken door Rotterdam heen liep zag ik allerlei posters over Art Rotterdam 2020. Niet wetend wat dit precies is zocht ik het op. Hierbij kwam ik een hele hoop informatie tegen, misschien een beetje te veel. Ik heb besloten deze blog te schrijven om ook jou de informatie te geven die ik gevonden heb, alleen nu iets compacter. Lees in deze blog over wat Art Rotterdam is, wanneer het is en waar.

Art Rotterdam 2020, wat het is precies

Wanneer je kunst heel leuk vind, maar niet precies weet waar je moet zoeken, is zo’n Art week zeker iets voor jou. Art Rotterdam is een hedendaagse kunstbeurs waarbij je moet denken aan een markt met kunst, design en architectuur. Eigenlijk bieden de organisatoren van Art Rotterdam een podium aan de nieuwe ontwikkelingen in beeldende kunst. Deze ‘week’ is van 6 tot en met 9 februari 2020, niet echt een week eigenlijk. Bij Art Rotterdam zijn er allerlei dingen te zien zoals:

art rotterdam 2020
Art Rotterdam 2020
 • Speciale openingen
 • Tentoonstellingen in musea en kunstinstellingen
 • Lezingen
 • Rondleidingen
 • Performances
 • Debatten
 • Pop – Up Shows
 • Muzikale Events

Ook is het misschien leuk om te weten dat performancekunst dit jaar nieuw is bij Art Rotterdam. Dit is een drie daagsprogramma op verschillende podia in open en gesloten ruimtes. Op deze podia’s worden 12 verschillende non – stop shows gegeven. Verder zijn Projections, afdeling videokunst, er ook weer bij maar deze keer laten zij iets in een nieuw jasje zien.

Performancekunst Art Rotterdam 2020

Waar is Art Rotterdam 2020

Art Rotterdam wordt op vele plekken gegeven, maar het hoofdgedeelte is de oude Van Nelle Fabriek. Hier is een beurs te zien met allerlei gallerie’s en kunstenaars/artiesten. Daarnaast is er nog van alles te zien op plekken als het Museumpark, Kop van Zuid en 4 Havensgebied. Een pendelbus rijdt langs deze plekken zodat je alles zou kunnen zien. Mocht je dat willen, de pendelbus komt om de 20 minuten en brengt je via een route erheen.

In het programma staat wat je waar en wanneer precies zou kunnen zien. Om alle bezieningen te benoemen zijn het er een beetje veel en daarom heb ik er 3 uit gekozen om te bespreken. Wil je er meer zien, ga dan even naar de website via deze link.

Theo van Doesburg
Het Nieuwe Instituut
 • Het Nieuwe Instituut doet ook mee aan Art Rotterdam in categorie Tentoonstelling, hier is een collectie van Theo van Doesburg te zien. Deze collectie bestaat vooral uit kleurontwerpen, architectuurtekeningen en fotomechanische reproducties op calqueerpapier. Dit laatste is een beetje een moeilijk woord, maar eigenlijk is het de afbeelding van een schilderij die vervolgens gedrukt is op papier dat zeer doorschijnend is. Met deze bijzondere collectie wordt goed onderzocht, gerestaureerd en gezorgd dat het nog een lange tijd meekan. Tijdens de Art Rotterdam 2020 wordt er een rondleiding gegeven over heel dit bijzondere proces. Naast de entreeprijs is deze rondleiding volledig gratis te zien.
Murals Inc. Machinepainting Show
Rutger de Vries
 • Murals Inc. is een Rotterdams bureau die goed zijn in het maken van muurschilderingen en vallen door hun komende show onder de categorie Pop Up. Je kunt hun vinden voor de ingang van Art Rotterdam 2020 bij de Van Nelle Fabriek. Zij nemen 3 kunstenaars mee die van alles over muurschilderingen weten. Deze drie kunstenaars zijn Thomas Trum, Ash Keating en Rutger de Vries. Zij wisselen om van dag om ieder live een muurschildering op een tijdelijke muur te maken. Deze schilderingen worden gemaakt met machines die hoogstwaarschijnlijk hier niet bedoelt voor zijn. Zij zullen zelfgemaakt machinale producten gebruiken.
Steenbergen Stipendium | Nederlands Fotomuseum
 • Het Nederlands Fotomuseum presenteert voor de twee√ęntwintigste keer het Steenbergen Stipendium. Dit is een prijs voor het beste fotografische afstudeerwerk. Deze afstudeerwerken zijn gemaakt door studenten van de Nederlandse Kunstacademies. De genomineerde studenten zijn Jesper Boot, Enrico Garzaro, Viktor Naumovski, Mafalda Rakos en Sophie Wurning. De jaarslijkse tentoonstelling wordt erg gewaardeerd en biedt inzicht in hoe een nieuwe generatie fotografen hun manier gebruikt in de fotografie.

Ook kun je bij de Kunsthal kijken, die staat ook op het programma. Ik heb laatst een blog geschreven over de Kunsthal dus hier zou je kunnen lezen wat er allemaal te zien is.

Art Rotterdam

Hopelijk heb je wat gehad aan mijn blog en de informatie. Ik heb nu al super veel zin om te gaan kijken en ik vertrouw erop dat jij ook dat ook hebt. Voor kaartjes kan je naar de website via deze link. Wil je nu toch nog even kijken op de website? Doe dat dan hier, op de website vind je ook nog een plattegrond en meer praktische informatie.

De Kunstwerker