de Kunstwerker
keith haring

Keith Haring

In deze blog bespreek ik Keith Haring, mijn favoriete kunstenaar. Lees over wie hij was, zijn werk en waar je dit nog kan vinden.

Ik was 14 jaar oud en ging met de middelbare school naar de Kunsthal, hier was het werk van Keith Haring te zien. Ik was gelijk verkocht, dankzij deze dag ben ik geïnteresseerd geraakt in de kunst. Daarom vind ik het ook een hele eer om een blog over hem te schrijven, hierin gaat het over wie hij was, zijn werk en waar je dit werk nog kan vinden.

Wie was Keith Haring

Keith Haring was een Amerikaanse kunstenaar die geboren is in 1958. Het is waarschijnlijk geen oud nieuws voor je dat hij in 1990 helaas is overleden aan aids. Met zijn werk raakte hij geïnspireerd door vele kunstenaars, zoals Andy Warhol en Christo. Vooral de houding, kunst is voor iedereen en niet alleen voor de elite, van Christo sprak hem erg aan. Later werd hij ook bevriend met deze vele bekenden, ook met Andy Warhol. Wat eerst een voorbeeld voor hem was, was later zijn vriend (en waarschijnlijk nog steeds een voorbeeld). In 1988 kreeg hij het nieuws dat hij aids had, een shock voor vele. Hij begon aandacht te creëren voor aids doormiddel van zijn werken, ook werd hij deel van de campagne Act Up in New York. Zoals ik al zei is hij helaas overleden aan deze vreselijke ziekte in 1990.

Keith Haring’s Werk

There is nothing negative about a baby, ever.

Keith Haring

Keith was een kunstenaar die uiteindelijk schilderijen, beelden, beschilderde stukken doek, vazen en t-shirts maakte. Met onderwerpen van drugs naar liefde, aids, seks en de verschillen tussen mensen. Zijn figuren zonder details die mensen moeten voorstellen komen zo goed als altijd terug in zijn werken. Al Keith’s werken zijn 2d gemaakt, maar zit wel beweging in. Dit komt door de streepjes en krulletjes die hij om de figuren heen zette. De figuren werden met dikke zwarte lijnen gezet in een snelle beweging. Vaak zijn deze figuren gekleurd met een felle kleur, maar Keith maakte ook zwart wit werken. Hij maakte de figuren altijd als een soort puzzel, ze gingen door elkaar, in elkaar en soms zaten ze ook aan elkaar. Hij begon met krijttekeningen op lege billboards in metrostation’s, door deze gekke maar leuke actie’s kreeg hij zijn bekendheid.

Waar is zijn werk nog te vinden

De Pop Shop, een winkel die Keith opende om zijn werk betaalbaar en toegankelijkheid te maken. Hij wilde producten hebben voor een brede doelgroep. De Pop Shop’s waren geopend in New York en Tokio, maar zijn nu gesloten. Wel kan je nog online merchandise kopen op pop-shop.com. Zijn werken reizen nu nog de wereld rond om te tentoonstellen aan alle mensen. Dus ga vooral kijken als je kan!

The Pop Shop makes my work accessible. It’s about participation on an big level.

Keith Haring

Er is ook nog een website over Keith waar je van alles kan lezen en zien over hem, haring.com.


Ik heb een nieuwe blog geschreven over een hedendaagse kunstenaar, hij maakt kunst in de stijl van Keith Haring. Dus kijk vooral even hier!

De Kunstwerker