Wat je waarschijnlijk al gelezen heb is dat dankzij De Kunsthal en Keith Haring ik geïnteresseerd ben geraakt in kunst. Dit is dan ook de reden dat De Kunsthal mijn favoriete museum is. Na onderzoek voor deze blog ben ik achter wat bijzondere dingen gekomen en wil dit graag met jullie delen, dingen die ik eerst niet wist en jij misschien ook niet.
Stukje geschiedenis
Misschien denk je geschiedenis? Dat vind ik helemaal niet interessant, maar de geschiedenis van De Kunsthal is dat zeker wel. De Kunsthal is geopend in 1992, als eerste kunsthal van Nederland! Hij staat in het museumpark in Rotterdam. Iedereen noemt het een museum, maar technisch gezien is De Kunsthal helemaal geen museum. Het is namelijk een expositieruimte, hoe dat in elkaar zit leg ik zo nog uit maar nu verder met de geschiedenis. In 2012 is er namelijk een kunstroof geweest, toch niet zo saai he? Bij de kunstroof zijn er 7 schilderijen gestolen, waaronder een van Pablo Picasso. De schilderijen waren bij elkaar minstens 18 miljoen euro waard. Waarschijnlijk wist de dief niet precies meer wat hij moest doen met de schilderijen, dus heeft hij ze allemaal verbrand!
Hoe werken ze dan eigenlijk
De Kunsthal werkt zonder eigen collectie, hierdoor is het praktisch gezien geen museum, maar een expositieruimte. Om de zoveel tijd wordt er gewisseld van tentoonstelling, zo zijn er per jaar ongeveer 25 verschillende exposities. Verder wordt er in De Kunsthal niet 1 expositie per keer laten zien, maar vaak 5 tegelijk. Daarnaast trekken ze zo veel doelgroepen tegelijk en komen er meerdere bezoekers. Ze hebben dan ook opvallend een grote verzameling aan onderwerpen. Elk jaar is er minstens 1 familietentoonstelling, dit is een tentoonstelling geschikt voor alle leeftijden.
Welke tentoonstellingen zijn er nu
Op dit moment worden er 5 verschillende tentoonstellingen tegelijk gehouden. In hal 1 is de tentoonstelling; Thierry Mugler; Couturissime te zien. Deze tentoonstelling brengt meer dan 150 outfits samen uit de periode tussen 1977 en 2014, waarvan de meeste voor het eerst tentoongesteld worden. Ook zijn er veel nooit eerder getoonde accessoires en toneelkostuums, clips en video’s, archiefdocumenten en schetsen te zien. Verder vullen hedendaagse modefotografen de tentoonstelling ook nog aan. Deze tentoonstelling kan je bekijken tot 8 maart 2020.
Hal 4
In hal 2 en 3 wordt op dit moment niks tentoongesteld, maar in hal 4 wordt op dit moment; Joost Swarte Overal laten zien. Hier kan je een selectie zien van het werk van Joost Swarte van de afgelopen 50 jaar. Van zijn eerste strippagina’s uit 1969 tot die van 2015. Zijn werk wordt in alle fases laten zien, van eerste schetsen tot voltooide boeken, omslagen en zeefdrukken. Deze tentoonstelling kan je bekijken tot 19 januari 2020.
Hal 5
Het werk van Daniel van de Ven is te zien met de tentoonstelling; Voor altijd Rotterdam. in deze tentoonstelling zie je beelden van de naoorlogse Rotterdam, gemaakt door de fotograaf Daniel van de Ven. Tussen 1941 en 1971 legt hij veel belangrijke opdrachten vast. Een selectie van ruim 30 beelden in zwart- wit, maar ook sommige zijn nu te zien. Deze tentoonstelling kan je bekijken tot 26 januari 2020.
Hal 6
A half truth is a whole lie is een tentoonstelling in hal 6 van Said Kinos. Hij heeft een muurschildering in de kunsthal gemaakt, waarbij typografie en symbolen centraal staan. Daarnaast is taal, sociaal media en communicatie tussen mensen iets dat Said een bijzonder onderwerp vindt. Deze muurschildering heeft hij gemaakt voor Kunsthal Light #21. Said Kinos is te zien in de kunsthal tot 16 februari 2020.
‘Kunsthal Light’ is het talentontwikkelingsprogramma van de Kunsthal. Dit tentoonstellingsprogramma richt zich sinds 2011 in het bijzonder op jonge kunstenaars die in staat zijn op originele en artistieke wijze ‘een breed gebaar’ neer te zetten.
Hal 7
En als laatste in hal 7 is de tentoonstelling ‘ Getekend: Rotterdam’ te zien. Het resultaat van een opdracht van het Stadsarchief Rotterdam en CBK Rotterdam aan kunstenaars Cox Janssens, Isra Páez en Kay Hessels. In deze serie van twaalf tekeningen geven de kunstenaars die in Rotterdam wonen een persoonlijke invulling aan een van de drie gestelde thema’s. Deze tentoonstelling is te zien tot 12 januari 2020.
Kijk voor kaartjes of meer informatie op kunsthal.nl.
Lees ook mijn blog over Keith Haring, deze gaat over wie hij was, wat hij deed en waar je zijn werk nog zou kunnen vinden.