de Kunstwerker

De kunstenaars van ‘Sterren op het doek’

In het programma ‘Sterren op het doek’ draait het vooral allemaal om de bekende Nederlanders, maar wie zijn eigenlijk de kunstenaars?

Bij het kijken van het programma ‘Sterren op het doek’ viel mij erg op dat het grotendeels om de bekende Nederlanders gaat, en de kunstenaar niet zo’n grote rol heeft. Ik was benieuwd naar deze kunstenaars en ben dus uit gaan zoeken wie de kunstenaar is en waar ik ze zou kunnen vinden.

Aflevering één

In de eerste aflevering is Matthijs van Nieuwkerk de bekende Nederlander. Één van de bekendste presentatoren van Nederland, onder andere van het programma DWDD.

De winnares en eerste kunstenares waar ik het over ga hebben is Annejole Jacobs. Zij maakt sinds 2003 moderne mixed-media portretten in opdracht of als vrij werk. Aan de hand van allerlei digitale beelden, foto’s en teksten maakt zij ontwerpen en in een mix van print en schilderwerk zet zij de portretten vervolgens op doek.

Wil je meer werken van Annejole zien? Ga dan naar haar website; https://www.jolebags.nl/.

De tweede kunstenares is Mieke Robben, een portretschilderes uit Breda. De belangrijkste thema’s van Mieke zijn mens en dier. Bij beiden is ze op zoek naar expressie, het unieke, kwetsbare en ontroerende karakter van hetgeen ze schildert.

Wil je meer werken van Mieke zien? Ga dan naar haar website;https://miekerobben.nl/

De derde kunstenaar is Enno Paulusma. Enno is naast kunstenaar ook dichter en woont naast Nederland ook in Spanje. Pas sinds een paar jaar stort Paulusma zich echt op het schilderen. Toen partner Cees met pensioen ging en het stel ging samenwonen, kwam voor Paulusma de ruimte om zich te ontpoppen als kunstschilder. Daarvoor had hij een eigen bedrijf als huisschilder.

Wil je meer werken van Enno zien? Ga dan naar zijn website; https://www.ennopaulusma.nl/


Aflevering twee

Aart Staartjes, de tweede bekende Nederlander. Hij is acteur, presentator, regisseur, documentairemaker en schrijver. Je zou hem kunnen kennen van het Klokhuis of Sesamstraat en nog een hele hoop meer.

De winnaar van deze week ik Kim van den Enden. Kim van den Enden is een kunst en portretschilder. Ze studeerde aan de Willem de Koning en heeft vooral veel geleerd te experimenteren naar technieken, zo ging zij van fotografie naar kaarsvet. Uiteindelijk vond ze de techniek met olieverf portretten maken.

Wil je meer werken van Kim zien? Ga dan naar haar website; http://kimvandenenden.com/

Bregtje Zitman is kunstenares en maakt eigen werk maar doet ook werken in opdracht. Haar werk bestaat uit voornamelijk tekeningen, etsen, lino’s en schilderijen. Haar werken zijn erg verschillend, zo kan het materiaal anders zijn maar ook de techniek. Ook verschillen de onderwerpen erg, daarbij maar zij het vaakst figuratief en portretten het meest.

Wil je meer werken van Kim zien? Ga dan naar haar website; https://bregtje.com/

Daan Noppen is een kunstenaar die vooral werkt in tekenen en fotografie. Hij staat bekend om zijn realistische, levensgrote tekeningen van portretten en lichamen. Emoties en lichamen spelen een grote rol in zijn werken en dat maakt hij allemaal met potloden. Zijn werken vallen erg op door de precieze details maar ook door de grootte van het werk die een meer voelbare aanwezigheid geven.

Wil je meer werken van Daan zien? Ga dan naar zijn website; https://www.daannoppen.com/


Aflevering drie

Deze week is te gast Floortje Dessing. Floortje Dessing is radio- en televisiepresentatrice, programmamaakster, onderneemster, uitgeefster en schrijfster van reisboeken. Je zou haar kunnen kennen van het programma; Floortje naar het einde van de wereld.

Richard van Mensvoort is de winnaar van deze aflevering. Hij maakt realistisch olieverfschilderijen waarbij het gaat om mens, dier en omgeving waarin hij licht en sfeer op laat vallen. Om de stad of het landschap goed te schilderen gaat Richard met camera op pad en maakt foto’s van een straat, een gracht, een boom of een park. En deze foto’s gebruikt hij vervolgens als basis. Verder maakt hij ook portretten in opdracht

Wil je meer werken van Richard zien? Ga dan naar zijn website; https://www.richardvanmensvoort.com/

De tweede kunstenaar van deze week is Martin Versteeg. Martijn Versteeg is een figuratief kunstenaar die werkt met grafiet en houtskool op papier. Zijn werk is erg realistisch, zo realistisch dat het op een foto lijkt. De intensieve en precieze inspanning is te zien in elk klein detail.

Wil je meer werken van Martijn zien? Ga dan naar zijn website; https://www.martijn-versteeg.nl/

Gaid Ombre, waarschijnlijk heb je deze naam al voorbij zien komen in het nieuws door haar houding die niet veel mensen verwacht hadden. Maar daar gaat het nu niet over, nu gaat het over haar werk en wie ze eigenlijk is. Gaid maakt schilderijen, sculpturen en ook tekeningen met inkt. Haar schilderijen bestaan vooral uit kleurrijke portretten en steden met mensen.

Wil je meer werken van Gaid zien? Ga dan naar haar website; https://www.gaidombre.com/


Aflevering vier

Waylon is de bekende Nederlander van deze week. Hij is bekend om zijn zangtalent en in 2008 brak hij door met zijn album Wicked ways. Ook heeft hij meegedaan aan het Eurovisiesongfestival in 2014 met Ilse de Lange.

Cor Lap is de winnaar van deze week met zijn portretschilderij van Waylon. Als portretschilder kijkt Cor erg kritisch tussen de onderwerpen waarover hij schildert en de portretten. Hij zoekt naar het kenmerkende van een persoon en schildert dat ik zijn stijl. Met transparante olieverflagen bouwt hij zijn onderwerp op naar een spannend kleurspel.

Wil je meer werken van Cor zien? Ga dan naar zijn website; https://corlap.nl/

Annemiek Vera is een kunstenares uit Wijk bij Duurstede. In haar werk staat de mens en wat een mens overkomt centraal. In haar schilderijen wilt ze het karakter van de persoon laten zien. Volgens haar houden we ons karakter geheim voor andere mensen omdat we bang zijn dat we dan niet zijn we de ander van ons verwacht te zijn, zij wilt dit karakter laten zien

Mijn werk zet je oog in oog met kwetsbaarheid.

Annemiek Vera

Wil je meer werken van Annemiek zien? Ga dan naar haar website; http://www.annemiekvera.com/

De derde kunstenaar van deze aflevering is Daniel Martin. Zijn portretten en sculpturen hebben geen vaste vorm en hebben verschillende realiteiten over hoe het gezien kan worden. Om nieuwe vormen te creëren snijdt Daniel zijn schilderijen, vindt verschillende dingen op straat en gebruikt creaties van anderen. De losse dingen zet hij vervolgens weer samenhangend bij elkaar.

Wil je meer werken van Daniel zien? Ga dan naar zijn website; http://www.danielmartin.nl/


Aflevering vijf

De ster van deze week is Caroline de Bruijn. Je kunt haar kennen van onder andere haar grote en bekende rol in Goede Tijden Slechte Tijden. Hierin speelt zij al 27 jaar Janine Elschot.

Yvonne Heemskerk, de winnaar van deze week. Yvonne woont en werkt in Voorhout en beschrijft haar werk als kleurrijk, warm, stoer maar met een gevoelig laagje. Haar onderwerpen zijn erg verschillend, maar gaan vooral over wat haar op dat moment het meest bezighoudt; zoals de mens en de Hollandse natuur. Naast het schilderen op doek vindt zij het erg leuk om op oude materialen te schilderen, zoals pallets, steigerhout of oude deurpaneeltjes.

Wil je meer werken van Yvonne zien? Ga dan naar haar website; https://www.yvonneheemskerk.nl/

Nog een kunstenares die meedeed was Ellen-Claire Boomsma. Ellen-Claire is fulltime kunstenares en maakt naast werken in opdracht ook met veel plezier en passie vrij werk. Zij gelooft in de ogen van een vrouw passie, kwetsbaarheid en kracht te kunnen zien, maar ook de ziel. Naar deze vrouwen gaat dan ook haar interesse uit. Haar werken zijn erg kleurrijk en vallen zeker op.

Wil je meer werken van Ellen-Claire zien? Ga dan naar haar website; https://www.ellen-claire.nl/ Of kijk op; https://www.roxier.nl/in-de-spotlight-ellen-claire-boomsma-hulsegge/

De laatste kunstenares is Astrid Ritmeester. Astrid is een portretschilderes waarbij klassieke portretten van oude kunstschilders haar inspiratiebron zijn. Ze maakt haar werk vaak met olieverf op doek of paneel maar maakt het ook soms met pastel op papier. Astrid werkt in opdracht maar maakt ook vrij werk en is dan vooral gericht op wat de ogen vertellen. Astrid heeft vroeger bij de theaterproductie gewerkt en pakt dan ook de kans als ze iets van het theater in haar portret kan verwerken.

Wil je meer werken van Astrid zien? Ga dan naar haar website; https://astridritmeester.nl/


Aflevering zes

In aflevering zes is Maarten van Rossem de gast. Maarten van Rossem is een Nederlandse historicus, presentator, schrijver en hoogleraar. Hij weet erg veel van de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten en treedt dus ook veel als Amerikakenner op in allerlei televisiprogramma’s.

Deze aflevering heeft Bas Nijenhuis gewonnen. Zijn werken zijn gebaseerd op twee aspecten, de grote interesse in de schildertechniek zelf, maar ook de inhoud trekt zijn aandacht. En met de inhoud gaat het bij Bas vooral om de kwaliteiten van het licht. Hij vind dat zonder het licht er geen leven zit in een schilderij. Dit licht goed vangen is erg belangrijk van zijn werk. Met de technische kant vind Bas het vooral erg leuk om mee te experimenteren.

Wil je meer werken van Bas zien? Ga dan naar zijn website; http://www.basnijenhuis.com/

Carolien van Olphen is de tweede kunstenares van deze week. Carolien heeft zichzelf gespecialiseerd in portret en model schilderen en heeft een grote passie voor kleur. Met grote technische vaardigheden schildert Carolien haar werken, met haar talent maar ook haar grote gedrevenheid creëert zij haar eigen kleurrijke wereld. Naast het vrije werk doet zij ook portretten in opdracht en heeft ze naast haar atelier ook een kleine expositieruimte die te bezoeken is op afspraak. Voor de portretten in opdracht is het ook mogelijk een afspraak met haar te maken.

Wil je een afspraak maken met Carolien of meer van haar werk zien? Ga dan naar haar website; https://www.carolienvanolphen.nl/

Jissel Kerkstra is een kunstenares uit Arnhem die erg uniek werk maakt. De mens, dat is haar grote inspiratiebron. Het leven, het gedrag, de psyche; Het verschil tussen de buitenkant, de maskers die gezichten kunnen zijn, versus de gevoels en gedachtenwereld van binnen. Van alles wat met de mens te maken heeft. Haar werk begint met verschillende  fragmenten die ze samenvoegt als een collage. Voor haar een goede manier om in een beeld de verschillende lagen in een persoon zichtbaar te maken. Ze zoekt en combineert tot er een beeld is ontstaan dat haar raakt.

Wil je meer werken van Jissel zien? Ga dan naar haar website; https://www.jisselkerkstra.com/


De Kunstwerker

47 comments

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular