de Kunstwerker
wie is banksy

Banksy

Wie Banksy is, dat weten niet veel mensen. In deze blog lees je over de theorieën en feitjes over hem.

wie is banksy

Wie Banksy is, dat weten niet veel mensen. Wel zijn er theorieën over wie hij zou kunnen zijn. In deze blog lees je over deze theorieën, maar ook over de feiten die we wel over hem kunnen weten. Ook vertel ik wat ik denk over de ideeën die er zijn en mijn eigen gedachtes erover.

Wie is Banksy?

Banksy is een beeldend kunstenaar, regisseur, graffiti artiest en ontwerper. Dit zijn een van de weinige dingen die we zeker weten over Banksy. Banksy is namelijk een schuilnaam voor zijn echte naam. Hij maakt allerlei graffiti werken en zoals je misschien weet mag dit niet. Doordat dit niet mag en hij ook werk maakt met vaak een onderwerp dat niet veel wordt besproken is hij ‘onbekend’, denk ik. Misschien dat de reden van zijn schuilnaam ook is dat hij niet herkend wilt worden in het algemeen.

wie is banksy
Robin Gunningham

Zoals ik al zei zijn er een hoop theorieën over wie Banksy zou zijn. Zo zou zijn echte identiteit volgens vele Robin Gunningham zijn. Toen het werk ‘Girl with Balloon’ geveild werdt, heeft Banksy hem door de versnipperaar gedaan (live). De versnipperaar had hij in de lijst gebouwd, zodat als hij ooit geveild zou worden, hij hem kon versnipperen. Zijn plan lukte in ieder geval niet helemaal, hij is voor de helft versnippert, maar qua waarde verdubbeld. Banksy heeft een video op zijn Instagram gezet waarbij dit gebeurde. Mensen beweren dat er in een andere video te zien is dat Robin op deze plek staat en het aan het filmen is, dus dat hij Banksy is. Ik heb gelezen dat Banksy zelf zegt dat het waarschijnlijk een van zijn medewerkers is die te zien is.

Robert del Naja

Ook gaan er veel geruchten dat Robert del Naja Bansky zou zijn. Hij zelf beweert dat ze wel goede vrienden zijn, maar niet dat hij het is. Deze geruchten zijn door meerdere dingen ontstaan, maar één iets heeft het meeste effect gehad. Een Britse dj (Goldie) is ook ‘goed bevriend’ met Banksy, hij zat een keer bij een radiouitzending en versprak zich daar met de namen. Ze hadden het over Banksy en hij beweerde dat hij geadviseerd had om t-shirts te laten maken met zijn schuilnaam en deze te verkopen. Terwijl hij dit zei versprak hij zich door de naam Robert te gebruiken, hiermee bedoelend Robert del Naja (ook zij zijn goed bevriend). Verder zijn er meer redenen waarom mensen denken dat hij Banksy is, maar dan wordt dit een beetje een lang verhaal.


Wat maakt hij eigenlijk?

Banksy maakt vele dingen, maar het meest graffiti kunst. Deze kunstwerken kun je op veel plekken vinden, natuurlijk op plekken waar ze eigenlijk niet horen. Naast deze illegale werken maakt Banksy ook stikkers, films, sculpturen en cd-hoesjes. Eigenlijk maakt Banksy dus heel veel dingen, want naast de dingen die ik nu benoemd heb maakt hij nog meer dingen. Maar daar ga ik het niet over hebben, ik ga het nu hebben over zijn grafitti kunst en later over twee andere projecten. Banksy maakt vaak mensen en dieren, denk hierbij aan apen, ratten en politieagenten, soldaten, ouderen en kinderen. Met graffiti gebruikt hij sjablonen, dit zodat hij sneller kan werken en de politie hem moeilijker kan pakken. Het onderwerp verschilt, maar heeft ook veel met elkaar te maken. Banksy is heel erg voor vrijheid en dit wilt hij dan ook laten zien in zijn werken. Hij is tegen de mensen met veel macht, geld en wapens die hier misbruik van maken. Zo zie je in het werk met de twee mannen dat ze een kussengevecht aan het doen zijn, terwijl dit er normaal heel anders aan toe gaat.

wie is banksy
Walled Off – Hotel
Walled Off – Hotel

De Walled Off – Hotel is een hotel geopend door Banksy in 2017. Het hotel ligt in Bethlehem en heeft niet zomaar deze naam. Dit hotel is een hotel met het slechtste uitzicht ooit, door een veiligheidsmuur van 10 meter hoog is er als je uit het raam kijkt niet veel te zien naast deze muur, bij sommige kamers niets anders. De bouw van deze muur is in 2002 begonnen en had beveiliging tegen terroristen voor Israël als functie. De muur bestaat vooral uit prikkeldraad, hek, een greppel van vier meter diep en op verschillende afstanden een controlepost van het Israëlische leger. In dit hotel bevind zich ook een museum die een belichting geeft over de geschiedenis van die plek waar het hotel staat. Ook is elke kamer versierd met tientallen werken van Banksy. Benieuwd naar meer over het hotel? Kijk even op de webiste.

Dismaland

Een groot project georganiseerd door Banksy is Dismaland. Dismaland is een tijdelijke tentoonstelling geweest van 21 augustus 2015 tot 27 september 2015. Deze tentoonstelling is dus helaas niet meer te zien. De tentoonstelling vond plaats in een Engels badplaats met de naam Weston-Super-Mare. Dismaland was een voorstelling die griezelig en bespottend wordt genoemd, bespottend doordat het een imitatieversie van Disneyland is. Zo was er een crash te zien met een dode Cinderella die half uit haar koets hing, met allerlei fotografen (paparazzi) te zien, verwijzend naar het ongeluk van prinses Diana. Deze voorstelling was met 58 andere artiesten die Banksy zelf had uitgekozen.

Dismaland 2015

The best artists I could imagine

Banksy

Mijn theorie

Ik denk dat de echte identiteit van Banksy pas uitkomt wanneer hij wilt. De mensen die nu ‘verdacht’ worden hem te zijn, zijn hem niet. Op het moment dat zij hem zouden zijn denk ik dat er iets meer aandacht naar zou zijn gegaan en het misschien al echt onthult zou zijn. Misschien is Banksy wel meerdere personen, je weet het niet. Als Banksy wilt dat we het weten, dan pas is de kans er dat we het kunnen weten, maar zolang hij het niet wilt komen wij er denk ik niet achter.

Als je meer werk van Banksy wilt zien kan je het beste naar zijn website gaan. Mijn laatste blog ging over Art Rotterdam 2020 die vandaag is begonnen, dus lees die snel voordat je gaat.

De Kunstwerker