de Kunstwerker

Choi Jeong Hwa (최정화)

Choi Jeong Hwa is een kunstenaar die werkt met een speciale filosofie. Maar wat is die filosofie?

Kunst van plastic – Choi Jeong Hwa is een kunstenaar in wie ik al jaren geïnteresseerd ben. Hij heeft iets speels, niet alleen in het werk dat hij maakt maar ook in hoe hij naar de wereld kijkt. Dit geeft een erg persoonlijk gevoel aan zijn werk wat ik vaak mis in andere kunstenaars.


Over

Choi Jeong Hwa is een Zuid-Koreaanse beeldhouwer geboren in Seoul, 1961. Hij is een artiest met verschillende skills, maar hij staat het meest bekend om zijn beeldhouwwerken. Dit is weliswaar niet het enige dat hij doet; ook is hij een designer die de grenzen van kunst, graphic en industrieel -design blijft verleggen. De grote buiten-sculpturen die hij maakt passen vaak niet echt in de omgeving waar ze in staan. Dit komt vaak door hun uitstraling, maar ook door het materiaal waar mee ze gemaakt zijn.


The beautiful and the ugly are not two different things but one. Is it? Continuously question this. 

Choi Jeong Hwa

Materiaal

Dit is in mijn optiek een van de meest belangrijke aspecten van zijn werk. Als je zijn werk ziet, denk je al snel waar is het toch van gemaakt. Het meeste materiaal wat hij gebruikt is gerecycled, maar hij komt ook vaak op de lokale markt naast zijn huis. Dit is een erg bewuste keuze die hij heeft gemaakt. In het begin wilde hij namelijk laten zien dat alles een ziel heeft door er kunst van te maken. Waarom veel van zijn materiaal gerecycled is weet niemand, en Jeong geeft er zelf ook geen antwoord op. Wat hem naar mijn idee nog interessanter maakt! Want in een tijd waar iedereen misbruik maakt van het hele recycle idee, doet hij het gewoon zonder er wat van te zeggen. Terwijl als hij dat wel zou doen, hij veel meer aandacht zou krijgen. Waar sommige artiesten bijna misbruik maken van de situatie, doet hij dat niet.


Stoepa’s

Een groot deel van het werk dat Jeong maakt lijkt op rare torentjes en eigenlijk zijn ze dat ook. Alleen hebben ze veel meer betekenis dan dat je denkt. Jeong gebruik heel veel symboliek in zijn werk, die hij haalt uit de oud Koreaanse cultuur. De stoepa is er een voorbeeld van. Een stoepa is eigenlijk alles wat omhoog wijst; dit kan een boom zijn maar ook een kom op tafel. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er wel een stoepa van maken. Het is een teken van goed eten, rijkdom en geluk. Hierop baseert Jeong een van zijn meest herkenbare kunst series.

Voor meer info of foto’s over Choi Jeong Hwa kan je naar zijn website gaan. Als je meer wil weten over ander kunstenaars, lees dan vooral een van onze andere blogs: zoals Banksy .


De Kunstwerker